Reflexintegrering & rytmiska rörelser

ReflexIntegrering och Rytmisk rörelseträning


Det finns ett samband mellan värk, smärtor och reflexer och det är aldrig för sent att bli av med sina rester av primitiva reflexer.

Prova, vem vet – du kanske får tillbaka din rörelsefrihet och hälsa, och t.om ”ett nytt liv”.


Metoden heter BRMT (Blomberg Rhythmic Movemnt Training) och denna ”stämmer kroppen” (precis som du stämmer ett instrument) så att den kan fungera optimalt, genom att de rytmiska rörelserna stimulerar hjärnstammen, lillhjärnan, basala ganglier och hjärnbarken så att nervnäten där kan utvecklas.


Låter det krångligt? Metoden utgår från en funktionell helhetssyn: Genom att undanröja funktionsstörningar i kroppen som helhet, åtgärdas indirekt de symtom som blivit följden. Genom träning lär sig hjärnan att hitta i kroppen och automatiskt lägga på den muskelspänning som varje ögonblick kräver. I stället för att vara spänd hela tiden, smart va !?!!

Alltså, har du rester kvar av dina primitiva reflexer (spädbarnsreflexer), så kommer kroppen att behöver anstränga sig i onödan och kraften sinar.


Hur går en behandling till?

Jag testar dina reflexer med lätta och snabba test, någon minut bara, dessa utförs liggandes, sittandes, eller ståendes. De reflexer som ännu inte integrerats, integrerar vi tillsammans genom bl.a. isometrisk övningar, och varje reflex tar oftast runt 20-30 min.

Detta gör absolut inte ont, men vissa delar kan kännas lite jobbiga. T.ex. om du ligger på rygg och jag ber dig ligga med armarna rakt upp i luften och spänna dem, i så fall får du gå ner med armarna och vila dem.

Jag behandlar alltså muskelspänningar och obalanser i kroppen, som kan bero på primitiva reflexer, känslomässig stress eller aktiva stressreflexer.

Sedan får du med dig, enkla övningar hem som görs sittandes, liggandes och stående på alla fyra. Jobbar du dagligen med dessa övningar (flera av dem kan göras i sängen innan du går upp eller somnar), kommer effekten av behandlingen att bli bestående.

Genom att under 5-15 minuter dagligen genomföra individuellt utformade träningsprogram, som härmar spädbarns spontana sätt att röra sig, kan man aktivera de sovande nervcellerna och få den att koppla ihop sig med andra. Vi skapar med andra ord nya förbindelser mellan de olika delarna i hjärnan som påverkar vår rygg, våra armar och ben och övriga kroppsdelar


Har du stela leder, värk, roterat bäcken eller andra problem?

Om man är äldre och har satt spänningar i kroppen för att kompensera för de reflexmässiga rörelserna försvinner ofta andra besvär, som till exempel ont i rygg, nacke, höft, knä mm på köpet, när vi integrerar reflexerna. Vanliga reflexer som hindrar smidighet, spänst och styrsel sitter i händer, nacke, bröstrygg, ländrygg, höfter, fötter. De kan förekomma på en eller båda sidor.


Vad händer i kroppen om vi har kvar dessa reflexer?

Primitiva reflexer kan ge olika obalanser i kroppen men också spänningar, snedställningar och smärta, så som spänningar i nacke och käke, roterat bäcken och rättar vi inte till detta, kan det leda till artros (förslitning) pga. felbelastning och onödig muskeltonus. Det är aldrig för sent att bli av med sina rester av primitiva reflexer.


Varför har vi då kvar våra primära reflexer?

De finns ofta kvar från vår barndom, det kan vara ärftliga faktorer, att vi inte legat på magen som små och tränat tillräckligt eller att vi hoppat över något utvecklingssteg som t.ex. att åla eller krypa (utan alla utvecklingssteg, sker ingen ”automatiskt” integrering av hållningsreflexer).

Men dessa reflexer kan även återaktiveras när vi hamnar i stress, utbrändhet eller om vi råkar ut för en olycka och skadar ex rygg och nacke.


Vad är primitiva reflexer?

Primitiva reflexer är ofrivilliga reaktioner på stimuli (retning) och styrs från hjärnstammen utan viljemässig kontroll av hjärnbarken. Även kallade spädbarnsreflexer eller överlevnadsreflexer och dessa bör vara färdigutvecklade före 3,5 års ålder för att skapa en grund för automatisk (omedveten) kontroll av balans, hållning samt förmåga till viljemässigt kontrollerade rörelserJag är Certifierad Massör och medlem i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, innehar F-skatt, Patient och ansvarsförsäkring


Org.nr. 8009061923

Kontakt


Lisa Eriksmyr   


lisa@lg-halsan.se   


073 - 030 12 69     


Besöksadress: Drottninggatan 20

602 24 Norrköping


Facebook: LG-Hälsan.